Страницы

Статьи

Добрий день,сьогодні я розповім вам про мої "топ-3" страви грецької кухні.

Грецька кухня - це рай для гурмана.Тільки в Греції розумієш, що найкращий сувенір звідси - їжа.


Цацикі
Холодний соус-закуска відомий також під назвами "дзадзікі" і "тцатцикі". Готується з йогурту, огірка та часнику, причому огірок може бути як свіжий, так і засолений. Йогурт ж у Греції готують без смакових добавок, з овечого або козячого молока.
Три основні інгредієнти славних цациків приправляються сіллю, перцем і крапелькою оливкової олії; за бажанням додають інші приправи або зелень. Подається все це до чого-завгодно - хліба, овочів, м'яса, риби.Цацикі самі по собі - поживна і корисна страва. Аналоги його можна знайти в кухнях народів світу: в Індії існує схожий соус раїта з огірків, в перській кухні подібна страва має назву mast-o-khiar, в македонській та болгарській кухнях аналогом вважається холодний суп "таратор", на Кіпрі щось подібне до цацикі містить м'яту.

Мусака

Швидше за все, друге, що ви замовите в ресторані в Греції після грецького салату - мусака. Однозначно, це найпопулярніша - як мінімум, серед туристів - страва в Греції. У 1999-му році місцевий режисер навіть зняв треш-комедію "Напад гігантської мусака", що не користувалася, втім, успіхом, на відміну від самої страви.Мусака складається із запечених шарів: внизу - баклажани з оливковою олією, посередині - баранина з помідорами, вгорі - соус бешамель. Інгредієнти, само собою, можна варіювати, додаючи кабачки, картоплю, гриби.

        
Мусака яскраво присутня в молдавській,         болгарській, єгипетській та інших кухнях         Балкан і Близького Сходу, але тільки в             Греції вона така елегантна, симпатична           на вигляд і дуже-дуже смачна.
 І неймовірно поживна!






Грецький салат
Не новина, що той грецький салат, який роблять за межами Греції, - зовсім не такий, як потрібно. Головна відмінність полягає навіть не в наявності або відсутності тих або інших продуктів, а в їхній подачі. У справжньому грецькому салаті все порізане великими шматками, а фета - традиційний сир з овечого або козячого молока - кладеться одним великому шматком вагою грам в 150.


Інші складові - помідори, огірки, маслини, свіжий перець. Все це рясно полито оливковою олією і посипане чорним перцем з орегано. Огірки бажано очистити від шкірки, а перемішувати салат - безпосередньо перед вживанням. У піст фету замінюють соєвим сиром тофу. Грецький салат з усіх перерахованих вище страв - найдоступніший для самостійного приготування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий